Основата на неговата философия се съдържа в известния принцип: Не причинявай на

...
Основата на неговата философия се съдържа в известния принцип: Не причинявай на
Коментари Харесай

11 безценни урока от Конфуций: „Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш“

Основата на неговата философия се съдържа в известния принцип: „ Не причинявай на другите това, което не желаеш за себе си “. Конфуций е имал невероятна мъдрост за това по какъв начин се живее благополучен и пълностоен живот.

 11 урока от Конфуций 11 урока от Конфуций

Ето 11 от най-известните и скъпи урока от Конфуций

Цитати на Конфуций (няколко мъдри урока от Конфуций):

1)  “Всичко хубаво си има своята цена ”

Лесно е да мразиш и мъчно да обичаш. Толкова доста неща в живота са подредени. Добрите неща се реализират или намират мъчно, само че неприятните неща се случват или получават доста по-лесно.

Опитайте се да не се спирате на отрицателните аспекти на всяка обстановка. Бъдете отворени към позитивни хрумвания, тъй като по този начин ще можете да мислите за разрешаването на казуса. Бъдете търпеливи, до момента в който чакате да се случат хубавите неща или когато се пробвате да постигнете задачата.

Това изяснява доста. По-лесно е да мразиш, по-лесно е да покажеш негативност, по-лесно е да се оправдаеш. Любовта, прошката и щедростта изискват огромно и обилно сърце, огромен разум, доста усилия и огромна непримиримост.

2) “Изборът на другари е от значително значение за вас ”

Конфуций: „ Никога не се сприятелявай с човек, който не е по-добър от теб. “

Мъдрият мъдрец Конфуций изяснява, че нашите другари съставляват пророчеството за нашето бъдеще. Вие се насочвате към мястото, до което те към този момент са достигнали. Това е повече от основателна причина да потърсите другари, които се движат в същата посока, която сте избрали и вие. Затова се обградете с хора, в чийто сърца гори неотслабващ огън и предпочитание за развиване.

Тези, с които се заобикаляте, въздействат върху развиването на вашата персона. Те играят сериозна роля в построяването на вашите полезности, вашето щастие и ви оказват помощ да вземате значими решения.

Можем да избираме приятелите си! Така че, не се обграждайте с лицемерни хора, които избират и остават с вас единствено, заради печалба или персонална полза. Бъдете с тези, които ви вършат по-добри и ви въодушевяват да вършиме все повече и повече. Които ви стимулират да се движите, а не да се застоявате на едно място.

3) “Просто продължавайте напред, не се спирайте и не се отхвърляйте ”

Конфуций: „ Няма значение какъв брой постепенно вървиш, стига да не спираш “

Ако продължите по верния път, в последна сметка ще стигнете до мечтаната дестинация. Работата трябва да се прави поредно. Човек, който реализира триумфи, е този, който остава предан на концепцията и макар събитията, без значение какви са те, върви уверено към задачата си.

Ако сте изтощени, научете се да си почивате, а не да спирате на половината път. За да постигнете задачите си, е належащо вашето самообладание и неизменност.

Продължавайте да се движите напред и в случай че имате потребност от помощ, не бъдете горделиви, а помолете тези, които знаете, че могат да ви оказват помощ. Не се опасявайте да се свържете с близки другари или членове на фамилията, защото тяхната позиция може да ви помогне доста повече, в сравнение с си мислите.

 11 урока от Конфуций Източник на изображението: www.pixabay.com

4)  “Оставете предишното в предишното ”

Всички сме били онеправдани или неразбрани в даден момент от живота, само че в случай че продължаваме да се придържаме към предишното, няма да можем да оценим положителните неща и невероятните благоприятни условия, които стигат до нас в живота ни.

Ако сте афектирани, пробвайте се да се поучите от това. Не причинявайте страдалчество на другите, единствено тъй като вие сега страдате. Счупеният от вътрешната страна човек продължава да унищожава другите, а това сигурно раздрусва нашия свят.

Не наранявайте другите, а потърсете способи да се лекувате душата си по здравословен метод.

5) Конфуций: “Няма нищо неприятно в това да извършите неточност ”

Няма нищо неприятно в това да извършите неточност, в случай че не я помните. Не се тревожете за дреболии. Да направиш неточност не е огромно закононарушение. Не позволявайте на грешките да скапват деня ви. Не позволявайте на негативизма да завладее мислите ви. Няма нищо неприятно в грешката! Благодарете на грешките си, тъй като посредством тях можете да си извадите мъдри поучения!

6) Всичко или нищо!

„ Каквото и да правиш, прави го с цялото си сърце “

Каквото и да вършиме, правете го с цялостна отдаденост или не го правете въобще. Успехът в живота ще изисква да дадете най-хубавото от себе си и тогава ще живеете без да съжалявате.

Ако вършиме нещо на инцидентен принцип, без необикновен интерес или без предпочитание, можете просто да го оставите и да заспите. Дайте всичко от себе си в работата, взаимоотношенията и заниманията. Небрежното отношение не е доста привлекателно и не ви носи изгода по никакъв метод.

7) Контролирайте нрава си.

Конфуций: „ Когато у вас възникне яд, помислете за следствията “

Често споделяме или вършим неща преждевременно, за които по-късно съжаляваме. Когато сте ядосани на нещо или някого, помислете за следствията. Във всеки спор има пауза и в случай че сте задоволително умни, можете да го обърнете в своя изгода. Не позволявайте на гнева да скапе всичко.

8) Обърнете внимание на следствията

„ Когато си сърдит, мисли за следствията “

Соломон е споделил: „ Този, който е толерантен, е по-добър от смелия и този, който владее себе си, е по-добър от завоевателя на града. “ Винаги помнете да запазите хладнокръвие и да мислите за следствията.

 11 урока от Конфуций Източник на изображението: www.pixabay.com

9) Когато се постанова, не се опасявайте да направете необходимите промени.

„ Когато стане явно, че задачата не може да бъде реализирана, не коригирайте задачите, коригирайте дейностите “

Ако не можете да намерите решение на проблем, пробвайте други способи. Не се опитвайте да променяте нещата за ваше улеснение. Променете метода си.

Ако задачите ви наподобяват непостижими през тази година, тогава е подобаващ миг да съгласувате проекта си за постигането им. Не приемайте неуспеха като алтернатива, нагласете платната си за триумф и вървете гладко към задачата си.

10) Винаги бъдете готови!

„ Очакванията на живота зависят от вашето старание. Механикът, който желае да усъвършенства работата си, първо би трябвало да наточи инструментите си. ”

Трябва да се подготвите, преди да започнете да се придвижвате към задачата си. Подгответе се по допустимо най-хубавия метод и бъдете подготвени за изненадите, които животът може да ви сервира. Ако сте подготвени, ще можете по-добре да се справите с всяка зародила обстановка.

Конфуций е споделил: „ Успехът зависи от предварителната подготовка, тъй като без такава подготовка неизбежно ще се случи неуспех. “ Каквото и да вършиме в живота, в случай че желаете да съумеете, първо би трябвало да се подготвите. Запомнете, че даже най-големият неуспех не трябва да ви стопира, тъй като точно той може да се окаже мощен катализатор към триумфа.

11) Всички можем да се учим един от различен!

„ Ако отида с още двама души, тогава всеки от тях ще работи като мой преподавател. Ще подражавам положителните черти на единия от тях и ще поправям в себе си недостатъците на другия. ”

Можете и би трябвало да се учите от всеки, бил той шарлатанин или светец. Всеки живот е история, изпълнена с уроци, подготвени за научаване. Например, можете да вземете нещо положително и потребно за себе си от 7-те житейски урока на Уил Смит или да почерпите познания от 10-те златни урока на Айнщайн.

От всеки, който срещнете в живота си, ще научите някакъв скъп урок. Опитът на човек, неговите премеждия и достижения са опция да научи нещо ново за себе си.

www.cluber.com.ua

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР